مزایا برای صنایع
بلنکتهای آیروژل از مواد معدنی تشکیل شده و هر یک سانتیمتر از ضخامت آنها می تواند مطابق استاندارد UL 1709 به مدت حدود یک ساعت در برابر دمای 1100 درجه سلسیوس حریق مواد هیدروکربنی مقاومت نماید. بلنکتهای آیروژل هیچگونه مواد سمی و دود در هنگام برخورد شعله مستقیم یا غیر مستقیم تولید نمی کنند. با وجود حریق با دمای بالا در یک طرف عایق بلنکت، دمای سمت دیگر به خاطر ضریب انتقال حرارت بسیار کم و ضریب نفوذ حرارت پایین افزایش محسوسی نداشته و تجهیزات فرایندی دچار مشکل نمی شوند. با توجه به ضخامت بسیار کم مورد نیاز از عایقهای آیروژل جهت عایق کاری، استفاده از این عایقهای در مخازن تحت فشار کروی و غیره می تواند بدون افزایش وزن خاصی به شدت سبب افزایش ایمنی صنایع نفت و گاز و پتروشیمی گردد.
طول عمر مفید بسیار بالا
بلنکتهای آیروژل به واسطه ضد آب بودن، مقاومت مکانیکی بالا و ضخامت های بسیار کم مورد نیاز دارای طول عمر مفید 20 الی 50 ساله بر حسب محل مورد استفاده و دمای کاری می باشند. طول عمر مفید عایقهای سنتی کم بوده و بعد از مدت کوتاهی با جذب رطوبت، ریزش الیاف، ترک، جدا شدن از سطح و غیره با وجود حضور فیزیکی عایق، عملا کاهش اتلاف انرژی موثر اتفاق نمی افتد و چه بسا عایقی که رطوبت جذب کرده است سبب اتلاف انرژی بیشتری نیز گردد. طول عمر بالای بلنکتهای آیروژل علاوه بر کاهش محسوس هزینه های تعویض عایق، تولید پسماند و هزینه های دفع پسماند را نیز به شدت کاهش می دهد. هزینه های حمل و نقل و انبار داری عایق نیز کاهش محسوسی خواهد داشت. بدنه بلنکتهای آیروژل دوخت شده بوده و به مرور زمان دچار ریزش یا تغییر فرم نمی شوند.
قابلیت باز و بسته کردن
افزایش قیمت انرژی، زمان بازپرداخت هزینه عایقهای قابل باز و بسته کردن جدید اضافه شده به سیستم های عایقکاری در تجهیزات بخار را از ماه ها به هفته ها کوتاه کرده است و پس از آن هر ماه به سود شرکتها اضافه می کند. تعمیر و نگهداری معمول سیستم در فرآیندهای صنعتی اغلب شامل حذف عایق در شیرهای لوله و اتصالات است و اگر جایگزین نشود، اتلاف انرژ ی می تواند قابل توجه باشد. بلنکتهای آیروژل منعطف با قابلیت استفاده مجدد در مناطقی که نیاز به دسترسی گاه به گاه دارند، راه حلی کارآمد را ارائه می دهند. وزارت انرژی ایالات متحده عنوان کرده که صنایعی که از بخار در فرآیندهای خود استفاده می کنند )یعنی شیشه، کاغذ، فولاد، آلومینیوم( می توانند تا 5 درصد از هزینه های انرژی خود را صرفاً با نصب عایق قابل استفاده مجدد بر روی فلنج ها و دریچه ها سیستم های بخار صرفه جویی کنند. هزینه های انرژی در ایران روز به روز افزایش مییابد و در نمونه ای هزینه برق مصرفی شهرک صنعتی روی زنجان حدود 600 درصد افزایش داشته است که سبب می شود کاهش مصرف انرژی با استفاده از عایقهای مدرن آیروژل اهمیت دوچندان داشته باشد. بلنکتهای آیروژل دارای بافت یکپارچه و منعطف بوده و در اندازه های مشخص مورد نیاز برشکاری و نصب می شوند. نصب عایقها توسط بستهای فلزی انجام می شود. بر اساس استحکام مکانیکی کششی و فشاری و برشی بسیار بالای این عایقها، به راحتی امکان باز و بسته کردن عایقها جهت تعمیرات، بازرسی و غیره وجود دارد. در واحدهای نوساز در حال راه اندازی که احتمال بروی نشتی و یا ایرادات در اتصالات، فلنج ها، شیرآلات و غیره وجود دارد و نیاز است تا محل ایراد از طریق باز کردن عایق تعمیر و سپس عایق نصب گردد، استفاده از بلنکتهای آیروژل می تواند هزینه های زیادی را کاهش دهد. لازم به ذکر است با باز و بسته کردن عایقهای آیروژل در بازه دمایی منفی 200 الی مثبت 650 درجه سلسیوس، هیچگونه کاهش کارایی عایق اتفاق نمی افتد. با باز و بسته کردن صحیح عایق امکان انجام چندین ده باره این کار بدون مشکل وجود خواهد داشت.
قابلیت نصب آنلاین
بلنکتهای آیروژل منعطف تنها عایقهای حرارتی و برودتی دنیا هستند که قابلیت نصب آنلاین از دماهای منفی 200 تا مثبت 650 درجه سلسیوس را دارند. در عایقکاری گرم و در دماهای بالا نیاز به ضخامت های بالای عایقهایی مانند پشم سنگ است که سبب می شود نیاز به نصب نگهدارنده ها با اسکلت فلزی باشد که امکان نصب آنلاین عایق را از بین می برد. در دماهای سرد و کرایوژنیک، مدت زمان بسیار زیاد لازم برای نصب عایقهایی مانند فومهای پلی یورتان یا ایزوسیانات سبب می شود تا سطح تجهیزات یا خطوط لوله یخ زده و امکان اجرای عایق وجود نداشته باشد. در برخی موارد مانند خطوط LNG عسلویه امکان خاموش کردن خط تولید وجود نداشته و از بین رفتن عایقهای سنتی فوم سبب یخ زدن، کندانس شدن رطوبت و تبخیر شدید LNG مایع درون خطوط 24 اینچ می گردد که باید به فلرها برای سوزاندن ارسال شود. خاموش کردن خطوط و تجهیزات مختلف برای عایقکاری نیز می تواند هزینه های زیادی را برای صنایع نفت، گاز و پتروشیمی که به صورت پیوسته کار می کنند ایجاد کند. بلنکتهای آیروژل با ضریب انتقال حرارت بسیار پایین، ضریب نفوذ بسیار کم، مقاومت مکانیکی بالا و ضخامت کم مورد نیاز امکان نصب راحت و سریع آنلاین را دارند. بلنکتهای آیروژل تولید شرکت دانش بنیان پاکان آتیه نانودانش به صورت آنلاین در خطوط بخار داغ 400 درجه سلسیوس پالایشگاه نفت تبریز و خطوط اکسیژن مایع با دمای منفی 182 درجه سلسیوس با موفقیت اجرا و در حال کار می باشند.
نصب سریع و راحت
عایقکاری صنایع نفت و گاز و پتروشیمی معمولا آخرین مرحله قبل از راه اندازی واحد بوده و هرچه سریعتر انجام شود، شروع تولید و درآمد زایی زودتر اتفاق می افتد. با توجه به اینکه صنایع نفت و گاز و پتروشیمی روزانه حجم بسیار بالایی از محصولات را تولید می کنند، راه اندازی سریعتر می تواند منافع بسیار زیادی را عاید شرکت نماید. بر اساس بررسی های انجام شده، نصب عایقهای بلنکت منعطف ایروژل می تواند حدود 33 درصد سریعتر از عایقهای سنتی سرد یا گرم انجام شود. همچنین استحکام بالای عایق آیروژل و ضخامت بسیار کم مورد نیاز سبب می شود تا نصب راحت و سریعتر انجام شود. قابلیت پیش آماده سازی عایق برای سطوح پیچیده سبب می شود تا زمان اضافی بابت نصب روی سطوح خاص اتلاف نشود. وزن کم عایقهای آیروژل نیز سبب می شود تا به راحتی بتوان آنها را هنگام نصب بر روی سطوح در ارتفاع های مختلف مهار و نصب را نهایی نمود. در مناطقی مانند عسلویه که شرایطکاری سختی دارد هزینه نصب عایقهایی مانند پشم سنگ به مراتب بیشتر از هزینه خود عایق به ازای هر متر مربع می باشد. ضخامت 3 الی 6 برابر کمتر مورد نیاز از بلنکت آیروژل همچنین سبب می شود حجم عایقکاری حدود 9 برابر کاهش یابد که سرعت حمل و نقل و نصب را افزایش داده و نیاز به نفرات کمتری برای نصب خواهد داشت. هزینه های حمل و نقل و انبارداری نیز با کاهش حجم مورد نیاز به شدت کاهش می یابند. در عایق کاری سرد مزایای بلنکتهای آیروژل نسبت به عایقهای سنتی چندین برابر بیشتر می شود.
ممانعت از خوردگی زیر سطح عایق
خوردگی زیر سطح عایق از مهمترین مشکلات صنایع نفت و گاز و پتروشیمی بوده و هزینه های هنگفتی را می تواند ایجاد کنند. عدم امکان مشاهده و بازرسی زیر سطح عایق سبب می شود وقتی خوردگی زیر سطح عایق تشخیص داده شود که پیشرفت قابل توجه داشته و ممکن است دچار ترکیدن، نشتی و یا انفجار گردد. خوردگی زیر سطحی عمدتا در اثر جذب رطوبت توسط عایقهای سنتی ایجاد می گردد. کمربند حرارتی در روی عایقهای سنتی وجود دارد که در این ناحیه دمای عایق از دمای شبنم محیط پایینتر رفته و کندانس شدن رطوبت در عایق سبب نفوذ املاح مختلف در عایق می شود. به مرور زمان و با نفوذ املاح در درون عایق رسیدن آنها به سطح زیر عایق، در تماس با فلزف خوردگی شدید ایجاد می شود. همچنین ضعف مکانیکی انواع عایقهای سنتی شبب می شود تا چسبندگی مناسبی بین سطح و عایق وجود نداشته باشد و فاصله مابین آنها وجود داشته باشد. رطوبت و آب می تواند در این فواصل نفوذ کرده و خوردگی را تشدید نماید. استفاده از کاورهای آلومینیوم برای آب بندی عایقهای سنتی سبب می شود تا در صورت نفوذ آب باران یا رطوبت کندانس به داخل عایق، امکان نشت آن به بیرون وجود نداشته و ماندن طولانی مدت آب در درون سیستم عایقکاری شده سبب خوردگی بیشتر می شود.
بلنکتهای آیروژل با خاصیت فوق آبگریزی و مقاومت فشاری و کششی بسیار بالا، امکان عایقکاری مطمئن و بدون درز را روی سطوح مختلف فراهم کرده و مانع از خوردگی زیر سطح عایق می گردد. فوق آب گریزی عایقهای آیروژل خاصیت ذاتی عایقهای نانومتخلخل بوده و به مرور زمان دچار ضعف یا تخریب نمی شود. همچنین تمام سطح و داخل بلنکتهای آیروژل ضد آب بوده و این خاصیت محدود به سطح عایق نیست.
بدون توجه به آب و هوای منطقه، راه های مختلفی برای آب وجود دارد تا بتواند به داخل عایق حرارتی نفوذ کند. برف، باران، مه، چگالش، سیلاب، نشت بخار، قطرات پاشیده شده از برجهای خنک کننده و غیر ه می تواند از جمله راه ها باشند. برخلاف تصور عمومی مرطوب شدن عایقهای تنها ناشی از دماهای پایین نیست. حتی در سیستم هایی که به حد کافی از دمای 100 درجه سلسیوس بالاتر کار می کنند، بخش زیادی از عایق می تواند در دمای عملیاتی بسیار پایینتر از نقطه جوش آب باشد. همانند شکل پایین نتیجه چرخه تبخیر، چگالش و بازجذب در لایه بیرونی مرطوب عایق مانند کمربند انتقال انرژی عمل کرده و اتلاف انرژی و هزینه را برای صنعت در پی دارد.
مطالعات نشان می دهند که ضریب انتقال حرارت عایقهای الیافی می تواند تا 50 برابر در حالتی که مرطوب می شوند افزایش یابد. این به معنی 50 برابر مصرف انرژی بیشتر و 50 برابر تولید آلاینده های بیشتر و 50 برابر هزینه بیشتر بابت انرژی است. تکرار این چرخه به مرور زمان سبب تخریب اتصالات، شیرآلات، ترک جوشکاریها و از کار افتادن تجهیزات خواهد شد.
کاهش مصرف انرژی
بلنکتهای آیروژل دارای کمترین ضریب انتقال حرارت در بازه دمایی منفی 200 الی مثبت 650 درجه سلسیوس از 0.004 تا 0.02 وات بر متر کلوین می باشند. طول عمر بالا و حفظ کارایی اولیه عایق بعد از نصب سبب م یشود تا کاهش اتلاف انرژی بیشینه تا بالای 95 درصد در استفاده از این عایقها حاصل شود. به عبارت دیگر متوسط کاهش مصرف انرژی در استفاده از عایقهای آیروژل بسیار بالاتر از عایقهای سنتی است، چرا که عایقهای سنتی با جذب رطوبت و از بین رفتن ساختار اولیه ناشی از ریزش یا ترک و غیره به شدت کارایی اولیه خود را در کمتر از چند ماه از دست می دهند. انعطاف و قابلیت برش در کنار مقاومت مکانیکی بالا سبب می شود تا به بهترین کیفیت و دقت امکان پوشش دهی تمامی سطوح با هندسه های مختلف فراهم باشد که مجموعه کاهش بهتر اتلاف انرژی را سبب می شود.
عملکرد
بلنکتهای منعطف آیروژل تنها عایقهای حرارتی و برودتی دنیا هستند که امکان استفاده در بازه دمایی بسیار گسترده را دارا هستند. در تمامی این بازه حرارتی گسترده ضریب انتقال حرارتی بلنکتهای آیروژل از تمامی عایقهای سنتی کمتر بوده و با کاهش دما ضریب انتقال حرارت کاهش بیشتری را نیز نشان می دهد. استفاده از یک عایق در تمامی بخشهای صنایع می تواند مزیتهای زیادی را ایجاد کرده و سبب کاهش هزینه های متعددی گردد. بلنکتهای آیروژل به راحتی قابل نصب بوده و صنایع بزرگ نفت و گاز و پتروشیمی به جای استفاده از پیمانکاران نصب عایق با هزینه بالا و فرایند زمان بر مناقصه و انجام امورات اداری، می توانند از نفرات تعمیرات بابت نصب عایق آیروژل در تمامی سطوح سرد و گرم خود با هزینه بسیار کمتر و مدت زمان کمتر بهره مند شوند. استفاده از عایق یکسان سبب می شود تا نیروها به راحتی تمامی خصوصیات و روشهای نصب را یاد گرفته و هزینه های عایقکاری در صنعت را به شدت کاهش دهد.
بلنکتهای منعطف آیروژل در دمای منفی 200 درجه سلسیوس خصوصیات و انعطاف خود را حفظ کرده و دچار کمترین ترک یا ترد شدن نمی شوند. همچنین در دماهای پایین تا بالا دچار انقباض و انبساط های مخرب نشده و خصوصیات کیفی عایق کاملا حفظ می شود.
در دماهای بالا نیز بلنکتهای آیروژل دارای بهترین مقاومت حرارتی بوده و بدون تخریب عایق و کاهش کارایی می تواند اختلاف دمای بسیار بالایی را تنها با ضخامت یک سانتیمتر ایجاد نماید.
طول عمر و اجرا
بلنکتهای آیروژل به واسطه ضد آب بودن، مقاومت مکانیکی بالا و ضخامت های بسیار کم مورد نیاز دارای طول عمر مفید 20 الی 50 ساله بر حسب محل مورد استفاده و دمای کاری میباشند. طول عمر مفید عایقهای سنتی کم بوده و بعد از مدت کوتاهی با جذب رطوبت، ریزش الیاف، ترک، جدا شدن از سطح و غیره با وجود حضور فیزیکی عایق، عملا کاهش اتلاف انرژی موثر اتفاق نمی افتد و چه بسا عایقی که رطوبت جذب کرده است سبب اتلاف انرژی بیشتری نیز گردد. طول عمر بالای بلنکتهای آیروژل علاوه بر کاهش محسوس هزینه های تعویض عایق، تولید پسماند و هزینه های دفع پسماند را نیز به شدت کاهش م یدهد. هزینه های حمل و نقل و انبار داری عایق نیز کاهش محسوسی خواهد داشت. بدنه بلنکتهای آیروژل دوخت شده بوده و به مرور زمان دچار ریزش یا تغییر فرم نمی شوند.
حفاظت فردی
بر اساس استاندارد ASTM C1055 در تماس با سطوح داغ در صنایع، باید حداقل 5 ثانیه زمان به نفر داده شود تا متوجه تماس با منبع داغ گردد. عایقهای آیروژل با کمترین ضریب انتقال حرارت و نفوذ حرارتی می توانند این استاندارد را با کمترین ضخامت حاصل نمایند. ضریب نفوذ حرارت در بلنکتهای آیروژل به قدری کم است که نفر می تواند سطح عایق با دمای حدود 100 درجه سلسیوس را نیز برای مدت محسوسی لمس نماید بدون اینکه دچار سوختگی گردد. در عین حال مقاومت مکانیکی بسیار بالای عایقهای آیروژل سبب می شود به مرور زمان دچار ریزش، تولید الیاف، جذب رطوبت و رشد قارچ و غیره نشوند که سلامتی محیط کار را فراهم می کند. عایقهای آیروژل به قدری قوی عمل می کنند که محصول رنگ عایق حرارتی با ضخامت کمتر از نیم میلیمتر می تواند مانع از سوختگی ناشی از تماس سطوح داغ تا دمای 177 درجه سلسیوس گردد.
جلوگیری از یخ زدگی
یخ زدن تجهیزات صنعتی عمدتا در سیستم های سرد یا کرایوژنیک می تواند اتفاق بیافتد و مشکلات عدیده ای را به وجود آورد. یخ دارای ضریب انتقال حرارت بسیار بالایی بوده و سبب اتلاف انرژی زیادی می شود. تشکیل یخ سبب انبساط و ترک برداشتن عایقهای سنتی شده و جذب رطوبت در درون عایق سبب تخریب آن می شود. همچنین رشد یخ می تواند سبب تشکیل قندیل های بزرگی شده که علاوه بر فشارهای مکانیکی به تجهیزات، می تواند سبب کنده شدن عایق، تجهیزات و مشکلات ایمنی نفرات صنعت گردد. عایقهای آیروژل کاملا ضد آب بوده و به هیچ وجه امکان تشکیل یخ روی آنها وجود ندارد. کارایی حرارتی فوق العاده بلنکتهای آیروژل نیز امکان تشکیل کندانس و یخ زدن را حتی در لایه ای نازک بلنکت نمی دهد. همچنین عدم جذب رطوبت سبب می شود تا رطوبت هوا و آب نتواند سبب تخریب ساختار عایق و کاهش کارایی آن گردد.
کنترل دمای سطح خارجی
در مورد عایق گرم، دمای سطح باید به کمتر از 140 درجه فارنهایت )یا ترجیحاً 125 درجه فارنهایت( محدود شود تا پرسنل را از صدمات بالقوه جبران ناپذیر محافظت کند. بلنکتهای آیروژل با ضریب انتقال حرارت کم و ضریب نفوذ حرارت پایین، کمترین دمای سطح خارجی عایق را حاصل می کنند. ضریب نفوذ حرارت پایین سبب می شود تا در تماس با عایق مدت زمان زیادی طول بکشد تا دمای سطح احساس گردد. حفرات نانومتری عایقهای بلنکت سبب می شوند تا نفوذ حرارت بسیار کند انجام شده و امکان انتقال حرارت سریع به سطح عایق وجود نداشته باشد. در عایقهای سنتی مانند پشم سنگ، ریزش عایق یا حفرات بزرگ درون عایق سبب می شود تا حرارت به راحتی به سطح عایق منتقل شده و باعث افزایش دمای سطح عایق گردد.
کنترل فرایند و حفظ انرژ ی
عایقهای آیروژل در عین دارا بودن کمترین ضریب انتقال حرارت، دارای کمترین ضریب نفوذ حرارتی نیز می باشند. ضریب نفوذ حرارت پایین سبب می شود تا در شرایط غیر پایدار مانند وزش باد، تغییرات دمای شبانه روزی و تغییرات دمای فرایندی، زمان بسیار زیادی طول بکشد تا انتقال حرارت از درون عایق به سطح آن انجام شود که این امر سبب کاهش اتلاف انرژی بیشتری می گردد. عایقهای سنتی با ضریب نفوذ حرارتی بالا می توانند حرارت از دست رفته به محیط را در زمان کوتاهی از تجهیزات فرایندی به سطح منتتقل کنند که این امر راندمان حرارتی آنها را کاهش می دهد. ضخامت تنها 6 میلیمتر از بلنکت منعطف آیروژل می تواند به طور سبب حفظ انرژی فرایندها یا مخازن مختلف صنعتی گردد. دمای سطح عایق آیروژل با ضخامت 6 میلیمتر نصب شده روی لوله با دمای 400 درجه سلسیوس کمتر از 90 درجه سلسیوس خواهد بود.
انبارداری و حمل و نقل راحت و ارزان
حجم عایقکاری با بلنکتهای آیروژل حدود 6 الی 10 برابر کمتر از عایقهای سرد یا گرم سنتی است. ضخامت بسیار کم عایق مورد نیاز آیروژل سبب می شود تا هزینه های حمل و نقل و انبارداری عایقها کاهش محسوسی پیدا کند. با افزایش هزینه انرژی و حمل و نقل و نظر به اینکه میزان مصرف عایقها در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی می تواند بسیار زیاد باشد، در آینده نزدیک هزینه های قابل توجهی بابت حمل و نقل و نگهداری عایقهای حرارتی و برودتی هزینه می شود. در برخی موارد از عایقهای سنتی پیش ساخته استفاده می شود که به خاطر اشکال مختلف حجم بیسار بیشتری را اشغال کرده و هزینه ها را به صورت تصاعدی افزایش می دهند. عایقهای سنتی در هنگام تعویض مقادیر بسیار زیادی پسماند نیز تولید می کنند که هزینه های حمل و نقل را به طور مضاعف افزایش می دهد. استفاده از عایقهای منعطف بلنکت آیروژل با طول عمر بالا و ضخامت کم بهترین گزینه جایگزینی با عایقهای سنتی است.
زیست سازگار و نداشتن مشکلات دفع پسماند
مسایل زیست محیطی در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی بسیار مهم بوده و روز به روز به خاطر مسایل جهانی گرمایش زمین، سختگیری بیشتری در آن می شود. عایقهای سنتی مانند پشم شیشه یا پشم سنگ علاوه بر اینکه در فرایند تولید انرژی بسیار زیادی را مصرف می کنند، قابل بازیافت نبوده و مشکلات زیست محیطی عدیده ای را ایجاد می کنند. الیاف استفاده در این عایقها بسیار خطرناک بوده و می تواند سلامتی انسان را به خطر بیاندازد. عایقهای سرد سنتی نیز مانند فوم های پلی یورتان از مواد غیر قابل بازیافت و بسیار سمی و نیز از گازهای مضر برای لایه ازن استفاده می کنند. عایقهای فوم در هنگام حریق گازهای بسیار سمی و کشنده تولید می کنند. بلنکتهای آیروژل منعطف از جنس سیلیکای آمورف بوده و هیچگونه مضرات انسانی یا زیست محیطی ندارند. طول عمر بالا و ضخامت و حجم بسیار کمتر عایقهای آیروژل سبب می شود تا پسماند خاصی تولید نشود. ضایعات باقیمانده از بلنکتهای آیروژل امکان استفاده به عنوان افزودنی در گچ، سیمان و رنگ را جهت ایجاد خصوصیات عایق حرارتی، رطوبتی و صوتی دارند.
مقاومت مکانیکی کششی، برشی و فشاری بسیار بالا
بلنکتهای آیروژل از بسترهای فایبرگلس با الیاف بلند دوخت شده استفاده می نماند که تمامی این بستر از آیروژل سیلیکایی نانومتخلخل پر شده است. این بلنکتها دارای استحکام کششی، برشی و فشاری بسیار بالایی هستند که مزایای متعددی را ایجاد می کند. استحکام فشاری سبب می شود تا بتوان با بستهای فلزی به خوبی عایق را روی سطوح مهار نمود. بسیاری از عایقهای سنتی امکان فشرده شدن مناسب به سطح را ندارند و باقی ماند فضای خالی مابین عایق و سطح، کارایی عایق را به شدت کاهش می دهد. بلنکتهای آیروژل خاصیت ارتجاعی داشته و با فشرده شدن روی سطح، به مرور زمان دچار فشردگی و خالی کردن زیر عایق ندارند. همچنین این خاصیت سبب می شود تا موقع تعمیرات و راه رفتن نفرات بر روی لوله های عایقکاری شده، کیفیت و کارایی عایق کاهش نیابد. مقاومت کششی و برشی بالای عایق نیز سبب می شود تا به خوبی بتوان سطح را بدون نگرانی از پارگی عایق، پوشش داد که کیفیت عایقکاری را بالا برده و کاهش اتلاف انرژی را بیشینه می کند. همچنین خصوصیات مکانیکی منحصر به فرد بلنکتهای آیروژل تولید شرکت دانش نبیان پاکان آتیه نانودانش سبب می شود تا نیازی به استفاده از نگهدارنده های فلزی برای نصب نباشد که سبب کاهش هزینه های نصب و زمان نصب محسوسی می شود.
ضخامت و حجم مورد نیاز بسیار کم
بلنکتهای آیروژل منعطف در ضخامت های 6 و 10 میلیمتر تولید می شوند و بر اساس دما و سطح نصب عایق از تعداد لایه های مختلف می توان استفاده نمود. به طور کلی حدود 3 الی 6 برابر ضخامت کمتر و حدود 6 الی 10 برابر حجم کمتر عایق در دماهای مختلف نسبت به عایقهای سنتی مورد نیاز خواهد بود. ضخامت و حجم کمتر مورد نیاز سبب می شود تا فضای اشغال شده توسط عایق به شدت کاهش یافته و هزینه های طراحی لوله ها و تجهیزات می تواند کاهش قابل توجهی داشته باشد. در برخی از موارد فضای کافی برای عایقکاری خطوط با عایقهای سنتی در ضخامت بالا وجود ندارد که استفاده از عایقهای آیروژل می تواند بسیار موثر باشد. همچنین مطابق استانداردهای نصب عایقهایی مانند پشم سنگ، نیاز است تا برای ضخامت های بالا از ساپورتهای فلزی جوشگاری شده روی خطوط لوله و تجیهزات به عنوان نگهدارنده استفاده شود که هزینه و زمان نصب را به شدت افزایش می دهد. تصویر نصب عایق و ساپورت عایق ضخامت و حجم کمتر عایق سبب می شود تا نصب راحت، کم هزینه و سریعی انجام شود. هزینه های حمل و نقل و انبارداری و دفع پسماند نیز با حجم کمتر به شدت کاهش می یابند.
ساخت عایقهای ژاکتی مدرن
از عایقهای ژاکتی در بخشهای مهم صنایع مانند توربینهای گازی، شیرآلات و غیره استفاده می شود. عایقهای قابلیت باز و بسته کردن راحت و سریع برای تعمیرات و بازرسی دارند. استفاده از بلنکتهای آیروژل در عایقهای ژاکتی سبب می شود تا با کمترین ضخامت ممکن امکان ساخت ژاکتهای سبک، نازک، با قابلیت پوشش دهی سطح دقیقتر و سرعت نصب بالاتر تهیه نمود. بلنک تهای آیروژل طول عمر بالایی داشته و در درون ژاکتها عمر مفید آنها افزایش نیز می یابد. ژاکتهای کوچکتر سبب می شوند تا دسترسی به شیرآلات راحتتر بوده و مصرف پارچه های نسوز و هزینه دوخت کاهش یابد.
عدم نیاز به آماده سازی خاص بستر عایق کاری
در نصب انواع عایقهای سنتی مانند پلی یورتانهای تزریقی نیاز است تا سطح عایقکاری سندبلاست شده و کاملا آثار خوردگی سطوح از بین برود که هزینه بالایی ایجاد می کند. بلنکتهای آیروژل بر اساس خصوصیات ضد آب و خنثی خود نیاز به آماده سازی خاصی نداشته و روی هر سطحی قابلیت استفاده دارند. پوشش های ضد خوردگی زینک ریچ نیز برای بلنکتهای آیروژل مورد نیاز نمی باشد.
راه اندازی سریع واحدهای صنعتی جدید
عایقکاری واحدهای صنعتی جدید پالایشگاهی و پتروشیمی و غیره جزء آخرین مرحله ساخت قبل از راه اندازی و تولید محصول است. بعد از نشتی یابی و رفع ایرادات ساخت و زمانی که واحد آماده بهره برداری شد، عایقکاری بخشهای مختلف انجام و نهایی می شود. استفاده از بلنکتهای آیروژل حدود 33 درصد سریعتر از عایقهای سنتی انجام شده و مدت زمان شروع به تولید و فروش واحد را کاهش محسوس می دهد. با توجه به اینکه واحدهای نفتی و گازی تولید پیوسته در مقادیر بسیار بالای روزانه داشته و محصولات آنها مشتری دائمی دارد، لذا هر روزی که زودتر تولید انجام شود، درآمد سرشاری را عاید سرمایه گذارن خواهد کرد.
عایق صوتی بسیار قو ی
بلنکتهای آیروژل به واسطه ساختار نانومتری خود و سطحی ویژه بسیار بالای حدود 500 متر مربع به ازای هر گرم و اندازه حفرات 20 الی 30 نانومتری به خوبی می توانند فرکانسهای مختلف تولید شده در صنایع را جذب نمایند و محیطی آرامتر و با آلودگی صوتی کمتری ایجاد نمایند. بلنکتهای آیروژل منعطف در بدنه دیوارها، کف و سقف ساختمانها و سوله های مختلف صنعتی قابل استفاده هستند که عایق صوتی بودن می تواند مزیت مهمی باشد.
عدم رشد جلبک و قارچ
نفوذ رطوبت در عایقهای سنتی و جنس آب دوست این عایقها سبب می شود تا انواع جلبکها و قارچها بر روی عایقها رشد کنند که علاوه بر تسریع خوردگی و شدت بخشیدن به آن، موجبات افزایش اتلاف انرژی و از بین رفتن کارایی عایق را فراهم می کنند. برخورد نفرات با میکروارگانیسم های رشد کرده بر روی عایق می تواند موجبات آلرژی و بیماریهایی را فراهم آورد و ظاهر بسیار بدی را برای سطوح عایقکاری شده ایجاد می کند. بلنکتهای آیروژل با خاصیت ضد آبی خود و حفرات نانومتری امکان رشد هیچگونه جلبک یا قارچی را در درون و سطح خود نمی دهند و کارایی عایق بدون مشکل باقی می ماند.
مقاومت در برابر شوکهای حرارتی سرد و گرم
شوک حرارتی زمانی رخ می دهد که مواد به سرعت در معرض دماهای شدید قرار گیرند. قرار گرفتن شدید و یا مکرر در معرض تغییرات ناگهانی دما می تواند منجر به کاهش قدرت یا عملکرد عایق شود. بسته به ضرایب انبساط حرارتی، مواد مختلف ممکن است تحت سطوح مختلفی از انبساط قرار گیرند که می تواند باعث پارگی و شکستگی شود. از سوی دیگر، چرخه حرارتی، الگویی را توصیف می کند که در آن اجزاء به طور مداوم در معرض دو یا چند درجه حرارت متفاوت قرار می گیرند. در یک فرآیند چرخه حرارتی، یک جزء یا ماده در یک محدوده دما در یک الگوی چرخه ای و قابل پیش بینی دچار تغییرات می شود. به عبارت دیگر، قرار گرفتن در معرض شوک حرارتی ممکن است در یک مورد اتفاق بیفتد، در حالی که چرخه حرارتی ممکن است به طور مکرر رخ دهد.
برای تست شوک حرارتی عایق در معرض 20000 چرخه حرارتی در 450 درجه سانتیگراد قرار می گیرد بدون اینکه کاهش قابل اندازه گیری در عملکرد نشان دهد. هر 3 دقیقه یکبار دمای عایق افزایش یافته و سپس خنک می شود. بسته به کاربرد، اجزاء و مواد عایق ممکن است نیاز به مقاومت در برابر انواع ضربه ها و تنشها داشته باشند. علاوه بر شوک حرارتی و چرخه حرارتی، برخی از سیستمها به قطعات یا موادی نیاز دارند که بتوانند در برابر شوک مکانیکی یا تست ارتعاش مقاومت کنند.
ضد آب بودن بلنکتهای آیروژل
تخلخل نانومتری عایقهای آیروژل و گروه های عاملی خاص ضد آب روی آنها در کنار سطح ویژه بسیار بالای حدود 500 متر مربع به ازای هر گرم آیروژل، سبب می شود تا بلنکتهای آیروژل خاصیت ضد آبی فوق العاده ای با زاویه تماس بیش از 140 درجه داشته باشند. خاصیت ضد آب بودن تنها در سطح عایق نبوده و تمامی بخشهای داخلی عایق نیز کاملا ضد آب است. ضد آب بودن بلنک تهای آیروژل سبب افزایش شدید طول عمر، حفظ کارایی اولیه عایق به مرور زمان، جلوگیری از خوردگی زیر سطحی، جلوگیری از تشکیل کمربند انتقال انرژی در عایق، عدم تشکیل کندانس و جذب آن، عدم مچاله شدن عایق در اثر جذب آب و عدم امکان رشد میکروارگانیسم ها در سطح عایق می شود. خاصیت ضد آب بودن کاملا پایدار بوده و به مرور زمان از بین نمی رود. این خاصیت بلنکتهای آیروژل تولید شرکت پاکان آتیه نانودانش سبب می شود بتوان از آنها در هر شرایط آب و هوایی همانند شرایط شرجی عسلویه استفاده کرد.
خصوصیات نانومتری عایقهای آیروژل
عایقهای حرارتی و برودتی آیروژل دارای خصوصیات بسیار کاربردی و منحصر به فردی هستند که سبب شده است امروزه به شدت از طرف صنایع بزرگ مورد توجه و استفاده قرار بگیرند. عایقها عمدتا بر اساس حبس هوای ساکن در حفرات خود مانع از انتقال حرارت می شوند. عایقهای آیروژل دارای دانسیته بسیار کم بوده و حفرات آنها در ابعاد 20 الی 30 نانومتر میباشد. این دو خصوصیت سبب می شود تا ضریب انتقال هدایتی حرارت و انتقال حرارت جابجایی در آیروژلها بسیار کندتر از عایقهای رایج با حفرات میلیمتری یا میکرومتری باشد.